Local American Working Group LAWG celebrează anual Săptămâna Europeană a Biotehnologiei, printr-o serie de activități dedicate, dovedind încă o dată importanța pe care o acordăm sectorului sănătății și utilizarii biotehnologiei în tratamentul pacienților. Astfel, România se alătură altor state europene care marchează această această săptămână a inovației și biotehnologiei.
Conform definiției Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), “biotehnologia reprezintă aplicarea științei și tehnologiei la organismele vii, precum și la părți, produse și modele ale acestora, pentru a modifica materiale vii sau nevii pentru producție de cunoștințe, bunuri și servicii.”
„Biotehnologia este adesea un erou necunoscut în viețile noastre, iar Săptămâna Europeană a Biotehnologiei explică modul în care ne ajută să ne susținem sănătatea, aprovizionarea cu alimente și tranziția noastră critică către o societate durabilă” afirmă Dr. Claire Skentelbery, Director General EuropaBio.
Aplicarea biotehnologiei în medicină determină dezvoltarea medicamentelor biologice și biosimilare, cu beneficii deosebite pentru pacienți. Produsele biologice inovative sunt medicamente obținute din organisme vii, prin procese de fabricație extrem de complexe. Medicamentele biologice inovative includ o mare varietate de produse, cum ar fi terapii celulare și genice, anticorpi monoclonali și vaccinuri. Ca urmare a progresului medical, multe dintre boli pot fi prevenite, iar numeroase decese pot fi evitate prin diagnosticarea și tratarea la timp.
Prezența biotehnologiei în viețile noastre – EuropaBio:
- Peste 350 de milioane de pacienți din întreaga lume beneficiază deja de biotehnologia medicală prin utilizarea medicamentelor biologice pentru a trata și a preveni boli cronice precum infarct miocardic, accident vascular cerebral, scleroză multiplă, cancer de sân, fibroză chistică, leucemie, diabet, hepatită și alte boli rare sau infecțioase.
- Biotehnologia medicală permite dezvoltarea de terapii pentru boli rare care afectează sănătatea, calitatea vieții și pun viața în pericol, impactând 20 până la 30 de milioane de europeni și familiile acestora.
- Se estimează că în viitorul apropiat peste 50% din toate medicamentele vor fi dezvoltate prin biotehnologie.
- Biotehnologia medicală mărește eficacitatea și siguranța tratamentelor și este un vector al medicinei personalizate. Medicina personalizată funcționează pentru a diagnostica cu exactitate problemele unui pacient și apoi lucrează pentru a adapta mai bine soluțiile de asistență medicală la nevoile lui specifice.
Dezbateri pe tema biotehnologiei
- Săptămâna Europeană a Biotehnologiei: 25 Septembrie – 1 Octombrie 2023
- Săptămâna Europeană a Biotehnologiei 2020
- Săptămâna Europeană a Biotehnologiei 2019
- Întâlnirea Grupului de Experți în Biotehnologie și Medicamente Biologice 2019
- România – Un Hub Biotech al Europei Centrale și de Est până în 2020