România – Un Hub Biotech al Europei Centrale și de Est până în 2020

InvestRomania și Local American Working Group (LAWG) au organizat in data de 21 iunie 2016, prima conferință anuală de biotehnologie din România, “RoBio 2020. România – Un Hub Biotech al Europei Centrale și de Est până în 2020”.

Evenimentul a adus în discuție posibile soluții pentru crearea unui ecosistem favorabil cercetării – dezvoltării în domeniul biotehnologiei, care să aibă la bază un cadru investițional predictibil și favorabil. Acest deziderat poate fi posibil prin oferirea unor facilități fiscale pentru investitorii din acest domeniu, prin încurajarea start-up-urilor cu ajutorul sumelor acordate din Fondul pentru Inovație și prin dezvoltarea de „Biotech Hubs” în marile centre universitare, care pot deveni acceleratoare de inovație.

La conferință au participat autorități ale statului, comunitatea academică, cercetători, societăți medicale, experți în sănătate, reprezentanți ai ambasadelor din state relevante pentru domeniul R&D Biotech.

În deschidere, Manuel Costescu, Secretar de Stat, InvestRomania, a declarat: „România, de-a lungul timpului, s-a transformat dintr-o țară căutată de investitori pentru forța de muncă ieftină, într-o destinație potrivită pentru investiții strategice în inovație în diferite domenii. Studenții, viitorii angajați, sunt foarte bine pregătiți. România se află în top 10 țări cu cele mai bune rezultate la olimpiadele de matematică sau IT. 90% dintre studenți vorbesc fluent limba engleză, 26% limba franceză, 17% limba spaniolă. România oferă investitorilor o infrastructură IT foarte bine dezvoltată, colectează taxe mai mici comparativ cu alte state europene şi totodată oferă ajutoare de stat pentru a încuraja investițiile. România are nevoie de inovație, în IT, în medicină, şi este important să ne unim toate forțele pentru a atrage, proactiv, investiții străine în toate aceste domenii.”

Gabor Sztaniszlav, membru în board-ul LAWG şi Director General al companiei Amgen România, a declarat: „Local American Working Group investeşte numeroase resurse în creşterea nivelului de informare şi educare cu privire la biotehnologie, un domeniu prioritar pentru cercetătorii în medicină. Companiile văd în România o piață în plină dezvoltare şi îşi doresc să investească în medicină sau în IT. Însă, pentru ca acest deziderat să devină o realitate, este esențial ca mediul de business să devină unul transparent, favorabil unor astfel de investiții. Cu precădere, companiilor farmaceutice aflate pe piața din România le sunt impuse numeroase reglementări privind politica de prețuri, taxa clawback, încetinirea accesului pacienţilor la inovație medicală, ceea ce descurajează investițiile. Autoritățile trebuie să contribuie la crearea unui mediu de business transparent și predictibil, care pe termen lung va atrage investiții şi va duce la dezvoltarea pieței româneşti.”

Conferința face parte dintr-o serie de evenimente organizate în cadrul proiectului InvestRomania “Luna și industria”, ce vizează promovarea și creșterea vizibilității industriilor prioritare pentru acest an: IT&C, industria Auto, industria Aerospațială, Bio-economia, Agricultura și industriile Creative. Luna iunie este dedicată Bioeconomiei.