Conform indicatorului European Federation of Pharmaceutical Industries Associations (EFPIA) Patient WAIT 2022, România se situează pe ultimele locuri în clasamentul european atât în ceea ce privește rata de disponibilitate a medicamentelor, cât și în ceea ce privește timpul de acces al pacienților la tratamente de ultimă generație. Media europeană în privința timpului de acces la noile medicamente este de 517 zile, însă în România timpul de așteptare ajunge la 918 zile.
În multe cazuri, medicamentele inovatoare oferă o oportunitate nu numai de a îmbunătăți rezultatele pacientului, ci și de a reduce costurile viitoare cu asistența medicală. Din practica altor state europene se observă că această nevoie de tratament a pacienților este acoperită printr-o politică publică ce permite accesul timpuriu la cele mai noi terapii inovatoare aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), ca segment premergător compensării actuale, pentru o perioadă limitată de timp, printr-un Fond de Inovație pentru Medicamente.
În urma aprobării în luna iulia a.c. de către Guvernul României a Ordonantei de Guvern 26/2023 privind aprobarea normelor de aplicare a legii şi de implementare a Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului în România, elaborate de Ministerul Sănătăţii, pacienții oncologici vor avea acces crescut la măsuri de prevenție, detecția precoce, diagnostic și tratament, aducând standardele de îngrijire în oncologie mai aproape de modelele internaționale. Prin implementarea acestei legislații, România se aliniază direcțiilor strategice din domeniul prevenirii și combaterii cancerului propuse de Organizația Mondială a Sănătății, precum și la nivelul Uniunii Europene.
Includerea în actele normative aprobate a Programului de Inovație în Sănătate este o inițiativă deosebită, cu impact pozitiv asupra stării de sănătate a pacienților și speranței de viață, care va permite reducerea decalajului de acces la cele mai recente tratamente inovative, pentru început adresată pacienților oncologici.
Astfel de programe există deja în Franța (ATU – Autorisation Temporaire d’Utilisation), Italia (Innovative Drugs Fund), Cehia (Highly Innovative Drug Programme), Marea Britanie (Cancer Drugs Fund) și adresează nevoi medicale neacoperite și fără alternativă terapeutică în compensare. În aceste state, Fondul nu reprezintă un sistem alternativ de rambursare prin raportare la sistemul actual de rambursare, ci unul anticipat, de îndată ce autorizația de punere pe piață este eliberată.
În acest context, Asociația Local American Working Group își oferă sprijinul pentru fundamentarea acestei inițiative și își exprimă disponibilitatea de participare în mod activ la dezvoltarea acestui demers deosebit de important pentru pacienții din România.
De ce are România nevoie de un Program de Inovație în Sănătate:
- Contribuie la reziliența sistemului de sănătate prin faptul că asigură un access facil, sigur, la timp și echitabil pentru cetățeni, pentru nevoi medicale neacoperite.
- Un astfel de Fond acoperă decalajul de acces pentru pacienții din România și îmbunătățește indicatorii de țară în privința stării de sănătate a populației.
- Reprezintă o abordare inovativă adoptată de mai multe țări din UE, care își propune să îmbunatațească condițiile acordării accesului la medicamente inovative, mai ales acolo unde nevoia pacienților este cea mai mare.