Astăzi, 18 iunie, este lansat noul raport The Economist Intelligence Unit: ”Modele Europene: Opțiuni pentru finanțarea sănătății și medicamentelor inovatoare în România”, în cadrul dezbaterii speciale din București ”RESURSE PENTRU SĂNĂTATE”. Evenimentul are loc la Palatul Parlamentului, sub auspiciile Comisiilor de sănătate din Senat si Camera Deputaților.
Raportul, dezvoltat la solicitarea Local American Working Group (LAWG), realizează o prezentare generală a diferitelor modele de finanțare ale sistemelor de sănătate din 12 state membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania și Marea Britanie.
Analiza are ca obiectiv evidențierea diferențelor și asemănărilor în ceea ce privește tendințele finanțării sistemelor de sănătate și abordările politice specifice acestor țări, pentru a identifica cele mai bune practici și pentru a sprijini eforturile României de a-și îmbunătăți propriul sistem de sănătate.
La fel ca și România, majoritatea țărilor europene se confruntă cu costuri tot mai mari ale gestionării sistemelor de sănătate datorită unei combinații de factori, precum îmbătrânirea populației, reducerea populației active, creșterea prevalenței bolilor cronice, disponibilitatea unor tehnologii avansate și din ce în ce mai eficiente în domeniul sănătății, a căror dezvoltare este costisitoare.
„Indiferent de modelul ales, sistemele de sănătate din toate țările Europei se bazează pe aceleași principii generoase – acces universal, echitabil și solidar – dar se află în permanentă competiție pentru resursele financiare limitate. Iar România nu face excepție. LAWG a solicitat liderului mondial în cercetare și analiză, The Economist Intelligence Unit, efectuarea acestui studiu la nivel european, care, sperăm noi, va reuși să genereze soluții realiste de finanțare a sănătății și a medicamentelor inovatoare în România.” a declarat Președintele LAWG, Attila Fejer.
Reprezentantul The Economist Intelligence Unit, Ana Nicholls, Director of Industry Publishing, a adăugat: “România a dezvoltat în ultimii ani o serie de reforme promițătoare ale sistemului său de sănătate, însă asigurarea finanțării pentru o mai bună îngrijire, disponibilă tuturor, este încă un subiect de actualitate. Acest raport riguros reunește propuneri bazate pe experiența altor țări europene, inclusiv modalități de a utiliza fonduri private în complementaritate cu sistemul public, precum și mecanisme care ar putea îmbunătăți accesul la medicamente. Sperăm ca această cercetare să devină o contribuție valoroasă la dezbaterea și dezvoltarea politicilor publice.”
Raportul The Economist este disponibil aici: