Forumul European de la Gastein pe tema politicilor publice de sănătate

Evenimente precum alegerile pentru Parlamentul European, alegerile pentru Președintele Comisiei Europene și noul Colegiu al Comisarilor marchează un an important pentru politica europeană în general și pentru politicile publice de sănătate din Europa, în special. Forumul European de la Gastein (EHFG), ediția 2014 (1-3 Octombrie) a abordat subiecte legate de oportunitățile și riscurile pentru sănătate, prin prisma rezultatelor alegerilor europene, și a discutat despre metode de îmbunătățire a sănătății cetățenilor europeni.

În ultimul deceniu Forumul European de Sănătate Gastein a devenit o instituție indispensabilă în sfera de aplicare a politicilor europene de sănătate. Acesta a avut o contribuție decisivă la dezvoltarea de linii directoare și mai presus de toate a schimbului transfrontalier de experiență, cunoștiințe și cooperare. Obiectivul general este dezvoltarea unei platforme de discuție pentru diferitele părți interesate în domeniul sănătății publice și de îngrijire a sănătății.

Aproximativ 600 de experți de renume din 45 de țări au participat la conferința anuală care a avut loc în Valea Gastein din Austria. Mixul divers de participanți – ce include reprezentanți ai statelor membre și reprezentanți ai instituțiilor UE din domeniul politicilor de sănătate, administrație publică, mediului academic, mediului de afaceri și ai organizațiilor de pacienți – este o valoare adaugată pentru succesul acestui eveniment.

Despre tema acestei ediții „Alege sănătatea – Europa așa cum ne-o dorim!”,  Președintele EHFG Prof. Helmut Brand afirmă: „Avem nevoie de un proiect pentru sănătate asemănător inițiativei roaming. La fel cum UE a abordat în mod eficient tarifele de roaming excesive, implicarea ar putea fi de asemenea benefică pentru sectorul sănătății, ajutând la deblocarea resurselor, cunoștințelor și experienței în domeniul politicilor de sănătate, în beneficiul cetățenilor și pacienților din întreaga Uniune Europeană. În urma alegerilor pentru Parlamentul European și cu o nouă echipă pentru Comisia Europeană, apar întrebări importante privind modul în care politica europeană de sănătate poate fi revizuită, rolul pe care ar trebui să-l joace UE în sectorul sănătății, dar și cu privire la modul în care competențele trebuie distribuite. La Gastein, oferim ocazia unui forum în care să discutăm evoluțiile viitoare, împreună cu toate sectoarele implicate.”

În plus față de dezbaterea fundamentală cu privire la forma viitoare a politicii europene de sănătate și impactul acesteia asupra calității vieții cetățenilor UE, în cadrul dezbaterilor în plen au fost abordate și subiecte precum: consolidarea asistenței medicale primare, performanța sistemelor europene de sănătate sau tendința spre medicina personalizată. Noi dezbateri au fost dedicate eficientizării conducerii sectorului de sănătate publică sau importanței tot mai mari de dezvoltare a proiectelor pentru promovarea unui stil de viață sănătos. Printre sesiuni au fost adăugate și ateliere de lucru care s-au concentrat pe dezvoltarea viitoare a sistemelor europene de asigurări sociale de sănătate, construirea politicilor de sănătate a UE, noul program de sănătate al UE 2014 – 2020, parteneriatele pentru sănătate, precum și mobilitatea personalului medical.

Expert în sănătate și profesor la Universitatea din Maastricht, Dl. Helmut Brand subliniază importanța schimbului de experiență și cooperării între statele membre: „În ceea ce privește finanțarea și performanța sistemelor de sănătate, majoritatea statelor membre au probleme similare. Nu trebuie să reinventeze continuu roata aici. Există un potențial enorm de a învăța din experiențele altora. Cetățenii pot beneficia, de asemenea, dintr-o cooperare mai strânsă în domeniul îngrijirii sănătății, cum ar fi prin centre transfrontaliere specializate pentru boli rare. Cu toții vom beneficia dacă vom reuși să realizăm o adevărată circulație a cunoștințelor în rândul personalului medical în loc de exodul de cunoștine, care predomină în prezent.”

Publicat la

în